Türkiye’de son yıllarda üretim alanı her yıl genişleyen, rengi ve kokusuyla alternatif tarımın gözdesi olan lavantada, hasat mevsimi başladı. Edirne’de ekonomik girdisinin yanında turizme katkısı münasebetiyle da tercih edilen lavantalar, hoş imgesi ve kokusuyla yerli ve yabancı vatandaşları hayran bırakıyor. Tarım ve Orman Bakanlığı Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü (TTAE) ilişkin Karaağaç Lozan Caddesi’nde bulunan 320 dekar ekili alanda hasadı gerçekleştirilen lavantanın kozmetik ve parfüm endüstrinin yanı sıra sıhhat bölümünde de kullanılıyor.
Lavanta çiçeklerinin açmasıyla hasadına başlanan lavantaların 1 kilogram şişelenen lavanta yağı bin 300 liraya alıcı buluyor. Üreticilerin son yıllarda ekonomik girdisinin yanında turizme katkısı hasebiyle da tercih ettiği lavantalar, hoş imajı ve kokusuyla insanları kendisine çekiyor.
Trakya Ziraî Araştırma Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Adnan Tülek, Edirne’de son yıllarda lavanta tarlalarının ekonomik girdisinin yanında turizm içinde hayli kıymetli olduğunu belirterek, şu sözleri kullandı: “Son basamağı için başlatılan hasat, hafta boyunca sürecek. Bugün burada hasat sürecini gerçekleştirdikten sonra yeniden sürümündeki distilasyon ünitesini kullanarak yağını elde edeceğiz. Kesin eseri olarak daha sonra natürel bu eseri pahalandırılacak.”